|

23 sept. - 22 oct. 2023

Din Bihor La New York

Sâmbătă, 23 septembrie 2023, am deschis la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara expoziția “Din Bihor la New York”. Aceasta este alcătuită din ținute create de designerul roman Dorin Negrău, puse în dialog cu costume tradiționale românești.

Expoziția prezintă o suită de costume tradiționale românești din patrimoniul Muzeului Țării Crișurilor, alături de veșminte contemporane, cu ornamente de inspirație tradițională.

Dorin Negrău
Născut în Transilvania, a debutat la începutul anilor ’90 printr-o apariție la Săptămâna Modei de la București. Creează piese vestimentare aflate la limita dintre ready-to-wear și haute couture în care îmbină designul modern și materiale diafane cu motive și broderii tradiționale românești inspirate din locuri neașteptate: carpete, ștergare sau jachete bărbătești.

A ieșit în afara țării cu un design în care îmbină coerent prezentul și tradiția românească, iar asta i-a deschis porțile New York Fashion Week. Din 2014 este prezent anual la cel mai important eveniment de modă din lume unde a fost remarcat de presă, cumpărători și public deopotrivă pentru autenticitatea pieselor vestimentare și a conceptului pe care îl reinventează de fiecare dată. În prezent, este singurul designer român inclus constant în programul de la Săptămâna Modei.

Povestea expoziției
Inspirat de elementele portului tradițional românesc, Negrău a decis să le aducă în lumina contemporană prin utilizarea noilor tehnologii textile și a tehnicilor tradiționale, în colaborare cu meșteri locali. Prin acest demers, reușește să promoveze vestimentația contemporană ca pe un reper cultural identitar, tributar tradițiilor locale.

În jurul acestui dialog dintre creațiile sale și sursa inspirației lor a fost creat conceptul expoziției, cu o puternică tematică etnografică. Este un mesaj legat de continuitate și moștenire culturală pe care Dorin Negrău l-a ancorat în amintirile copilăriei petrecute cu bunica maternă vara, printre firele de cânepă la topit în vale și apoi la melițat, iar iarna printre tălpile războiului de țesut cu socala în brațe.

Potrivit conceptului expozițional: „Țesutul înseamnă creație, iar suveica instrumentul care o desăvârșește împrumuta din sacralitatea acesteia. Firul, războiul de țesut, fusul și furca nu sunt altceva decât metafore ale sorții. Ele vorbesc despre urzeala lumii, despre firele destinului, despre țesătoarele sacre, care închid și deschid la nesfârșit ciclurile din viața omului, ale anotimpurilor și ale cosmosului.”

În expozitie veți regăsi și o mică istorie a costumului tradițional. Exponatele urmăresc o evolutie a semnelor vizuale specifice văii Crișului Negru, plecând de la Husasau de Tinca, din campie în amonte, ajungând până în satele din subzona etnografică Roșia – Pietroasa, unde a fost identificată proveniența motivelor cusute de către Ana Luchi, bunica designerului.

Expoziția este dedicată miilor de mâini ale bunicilor neamului nostru, ca un omagiu adus româncelor care au perpetuat prin fiecare centimetru pătrat de pânză țesută nu doar o simpla îndeletnicire casnică, ci un adevărat meșteșug, „Cu o estetică și semiotică proprie, care au reușit să-l transforme în artă a cărei sevă se trage din tradițiile noastre străvechi.”

Expoziția poate să fie vizitată la Muzeul Satului Bănățean Timișoara până pe 22 octombrie 2023.

Video

Alte expoziții

Momentan nu sunt disponibile alte expoziții.

24-26 iunie 2023

Satul
nostru
pe pânză

15 dec. 2023 - 15 dec. 2024

Banatul Otoman - restituiri culturale

Translate »
Scroll to Top