|

Expoziție - ICOANE DIN TRANSILVANIA (ICONARUL FLORIN POENARIU - TEZAUR UMAN VIU)
Muzeul Satului Bănățean Timișoara alături de Muzeul Național al Unirii Alba Iulia vă invită, începând cu data 26 Aprilie 2024 la expoziția ICOANE DIN TRANSILVANIA ICONARUL FLORIN POENARIU - TEZAUR UMAN VIU. În cadrul acestei expoziții se vor regăsi, pe simezele sălii expoziționale corp B, icoane pe sticlă realizate meșterul iconar Florin Poenariu, declarat de Ministerul Culturii, Tezaur Uman Viu.

Domnul Poenariu provine dintr-o familie în care făurirea icoanei este tradiție. Cu o moștenire ce se întinde pe parcursul a peste două secole, membrii acestei familii au fost protagoniștii unei moșteniri artistice deosebite în comunitatea Lazului. Încă din vremuri îndepărtate, talentul și măiestria lor au fost recunoscute și apreciate, iar creațiile lor au devenit mărturii prețioase ale unei tradiții iconografice îmbogățite de fiecare generație a familiei Poenariu.

Înzestrat cu un talent excepțional încorporat încă din naștere și înrădăcinat în tradițiile iconografice ancestrale, Florin Poenariu se remarcă prin abilitatea sa de a îmbina cu succes autenticitatea rurală a epocilor anterioare cu o reinterpretare și actualizare a chipurilor sfinților și a structurii compoziționale. Acest lucru este realizat cu o expresivitate și o minuțiozitate deosebită, folosind o paletă cromatică caldă și echilibrată. Lucrările sale sunt caracterizate de utilizarea materialelor tradiționale precum sticla manuală și de ramele pe care le produce personal, cu motive reliefate inspirate de tradițiile locale, astfel încât acestea să aibă o identitate distinctivă și să poarte amprenta sa personală.

Evenimentul va cuprinde în agenda sa și o serie de ateliere de icoane pe sticlă, gravură și caligrafie dedicate copiilor, realizate sub atenta îndrumare a specialiștilor din cadrul Museikon, un muzeu de importanță națională dedicat icoanei.

În cadrul vernisajului va fi prezentă Corala bărbătească „Epifania” din Timișoara, avându-l ca dirijor pe domnul Florin Nicolae Șincari.

Responsabil de proiect este muzeograf, dr. Marius Matei, Muzeul Satului Bănățean Timișoara, iar evenimentul este finanțat de Consiliul Județean Timiș.

Vă așteptăm  cu drag!

Evenimente următoare

Translate »
Scroll to Top