|

Expozitia TEZAUR – EPISCOPIA TULCII
Muzeul Satului Bănăţean în colaborare cu Episcopia Tulcii, Muzeul Naţional Brukenthal şi Asociaţia culturală Pictor Octavian Smigelschi invită publicul în data de 12 mai 2017, ora 14:00 la vernisajul expoziţiei itinerante de artă sacră Tezaur – Episcopia Tulcii/Diocese of Tulcea’s Treasure.

Expoziţia aduce un remarcabil fond de obiecte bisericeşti reprezentative pentru trei secole, dar şi pentru aria culturală şi confesională a Dobrogei de Nord. În acest spaţiu milenar se regăsesc cetăţi getice, romane şi bizantine, un amestec de civilizaţii într-o sinteză unică, în care trăsăturile culturale occidentale convieţuiesc cu cele balcanice şi orientale.

Zona Dobrogei de Nord este locul unde religiile se întâlnesc fără a genera conflicte, dar şi spaţiul unde creştinismul însuşi a implinit 2000 de ani, fapt marcat în toate mănăstirile dobrogene, dar şi pe altarele primilor martiri creştini din România, la Halmyris şi Niculiţel.

Grecii, bulgarii, lipovenii, ucrainenii, aromânii, italienii, românii și alții au creat acel model de respect faţă de sine şi faţă de celălalt, lucru rar întâlnit în Europa începutului de secol XX.

Expoziţia Tezaur Episcopia Tulcii poposeşte acum în capitala Banatului la Timişoara după ce anul trecut a fost vernisată la Sibiu la Muzeul Naţional Brukenthal şi apoi la Cluj, la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei.

În cursul anului 2016, printr-un parteneriat între Episcopia Tulcii şi Muzeul Naţional Brukenthal, obiectele din expoziţie au fost curăţate la renumitul Laborator de restaurare din cadrul muzeului sibian.

Printre obiectele deosebite expuse se numără o serie de potire, ce datează de la începutul secolului al XIX-lea, o cruce de procesiune impunătoare, icoana Sfântului Dimitrie izvorâtorul de mir (anul 1833), dar şi chivote de factură rusească, între care se remarcă cel de la Mănăstirea Celic Dere.

Expoziţia  urmăreşte să repună în circuitul cultural-naţional o parte din valorile de artă religioasă care se regăsesc în bisericile şi mănăstirile tulcene şi propune un moment de reflecţie asupra moştenirii spirituale lăsate de înaintaşii noştri şi totodată îndeamnă spre o  responsabilizare în vederea conservării valorilor patrimoniale.

Responsabilii pentru acest eveniment sunt muzeograful Marius Matei – Muzeul Satului Bănăţean Timișoara și de la Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu – dr. Alexandru Constantin Chituţă, dr. Raluca Maria Frînc.

Evenimente următoare

Translate »
Scroll to Top