Gospodăria maghiară din Babşa

Gospodăria maghiară din Babşa

Gospodăria maghiară din Babşa face parte din zona etnografică Lugoj, având ca datare începutul secolului al- XX-lea. Este împrejmuită de un  gard din scânduri cu poartă şi uşă din lemn.

Casa maghiară cu grajd este compartimentată în mai multe încăperi: camera pentru oaspeţi, camera de zi, din care se face intrarea în cămara de alimente. Prispa se întinde de-a lungul clădirii, iar din ea se pătrunde în camera de zi, apoi în bucătăria de vară şi apoi în grajd. Prispa comunica printr-o uşă în arcadă direct cu strada. Casa de locuit are fundaţia masivă din bazalt, pereţii din cărămidă nearsă (văiugă,) fiind lipiţi cu pământ la interior şi exterior. Şarpanta acoperişului, ca dealtfel toată tâmplăria, este din lemn de brad. Învelitoarea acoperişului este din ţiglă- solzi.

Hambarul cu cotarcă este construit pe zece piloni din cărămidă. Scheletul clădirii este construit din lemn de stejar şi cu pereţi din ”leaturi„ de brad. Se delimitează două spaţii: în dreapta se găseşte hambarul, unde se depozita grâul şi orzul, pereţii fiind placaţi spre interior cu scândură de lemn. Acoperişul este în două ape şi are învelitoare din ţiglă profilată.

Cocina este compartimentată în două părţi. Construcţia are un soclu scund din bazalt, scheletul din stejar peste care s-au bătut scânduri de brad. Acoperişul este în două ape, cu şarpanta din lemn de brad fasonat industrial şi învelitoarea din ţiglă-solzi.

Adusă din Babşa, judeţul Timiş, construcţia a fost achiziţionată de muzeu în 1971.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 − six =